vrijdag 30 maart 2018

Moedig

Zes graden Celsius is helemaal niet warm maar wel een lekkere temperatuur om hard te lopen, ook op Goede Vrijdag. Mijn handschoenen konden thuisblijven. Hoewel de lente al bijna tien dagen oud is voelen onbeschermde handen alsof ik naast mijn handschoenen ook een stukje winter achterliet. 
Bij de koel- en vrieshuizen worden voorbereidingen getroffen voor het monteren van zonnepanelen, heel veel zonnepanelen. Op de daken van de drie bedrijfshallen passen er gemakkelijk een paar honderd. Ze passen bovendien naadloos bij de nieuwsberichten van deze week. Een coalitie van partijen uit de verwarmingsbranche presenteert woensdag een manifest aan de Tweede Kamer. Zij willen een meer duurzaam alternatief voor de huidige generatie verwarmingsketels. In hun voorstel mag de huidige generatie over drie jaar slechts vervangen worden door warmtepompen of door hybride verwarmingsketels. Zondag- of maandagochtend hoorde ik voor de eerste keer over dit plan.
Misschien omdat het nog zo vroeg was begreep ik aanvankelijk dat zij ons massaal gebruik van aardwarmte wil laten maken, om onze huizen te verwarmen. Hoe kunnen zij dat doen? En dan al over drie jaar, terwijl ik meen te weten dat deze techniek nog steeds niet goed is onderzocht. Dat hier en daar heet water uit diepere aardlagen wordt opgepompt en via warmtewisseling weer teruggebracht, heeft geen enorme gevolgen, denk ik. Maar wat zijn de effecten op bodemstructuur en grondwater als wij deze techniek massaal gebruiken? Door onnadenkend op deze bron in te zetten, gaan we dan niet weer dezelfde kant op als bij bovenmatig delven en verbranden van steenkool, gas en olie? Rücksichtslos doen om later zielig op de blaren te zitten? Met het opstandige gevoel dat dit vermeende plan me opleverde liep ik minstens anderhalve dag rond voordat ik in de gaten kreeg dat deze bedrijven een ander verwarmingssysteem voorstelt dan ik veronderstelde. Geen warmte uit de diepere aardlagen, de ons omringende lucht wordt volgens hen onze nieuwe verwarmingsbron. Daarbij is geen of slechts weinig gas nodig, wel meer stroom dan onze huidige systemen vergen, dat moet uiteraard met behulp van zonne-energie worden geproduceerd. Met behulp van dit plan kunnen we eerder energieneutraal wonen en net zo comfortabel als we gewend zijn. 
Terwijl ik over de Waalbandijk ren, lekker met de wind in de rug, realiseer ik me dat mijn familie al vroeg wind gebruikte. Toen mijn vader in januari 1934 het huis kocht waarin ik ben opgegroeid waren daarin geen voorzieningen voor elektriciteit (ook niet voor gas en water en riolering). Maar mijn ouders beschikten wel over een kleine windmolen! Of dat ding er al stond of dat zij het hebben aangeschaft weet ik niet. Ik weet bovendien niet eens waarvoor zij de opgewekte stroom gebruikten, vooropgesteld dát ‘t elektriciteit produceerde! Wat ik wel weet is dat ik al een paar jaar behoorlijk achterloop op het gebied van warmtetechniek. Terwijl ik me al een paar decennia inzet om zuinig met energie om te gaan. Riky en ik maken al gedurende vele jaren gebruik van de zon en de laatste jaren ook van de wind, maar de apparatuur die deze energie omzet in warmte heb ik wel een beetje verwaarloost wat het volgen van de ontwikkelingen betreft. Daarin lijk ik een doorsnee consument. Dergelijke apparaten schaf je voor vele jaren aan om je pas bij vervanging te verdiepen in wat de markt biedt.
Vlak voordat gisteravond de Passion in Amsterdam Bijlmer begon kregen we nog een goed bericht. Ons kabinet nam een moedig besluit. De Groningse gaskraan wordt over twaalf jaar hermetisch gesloten. Terwijl minister Wiebes helder uiteenzette hoe dat in zijn werk zal gaan voelde ik als het ware de emotie van onze Groningse landgenoten die al gedurende jaren hulpeloos aanzien hoe de bodem onder hun bestaan wordt weggezogen.
Waren er dan helemaal geen slechte berichten? Jawel. Neem nou het besluit van de provincie Gelderland om de financiële stekker uit de Arnhemse waterstofbussen te trekken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten