vrijdag 22 september 2017

Wonder

Op deze eerste dag van de herfst jog ik in een lekker tempo over de Dwarshommelstraat. Bij het warm lopen over de Tempelstraat kreeg ik al het gevoel dat rennen weer als vanouds lijkt te gaan. Nu word ik bevestigd in dat gevoel. Wat een verschil met afgelopen maandag. Toen, door de positieve wandelervaringen in de voorgaande week, verwachtte ik duidelijk een grote verbetering maar werd daarin behoorlijk teleurgesteld. 
Hier wordt fruit geplukt. Terwijl ik een vrachtautootje dat bijna midden op de weg stilstaat, een paar geparkeerde auto’s en een kleine tractor die als een miniatuurlocomotief een hele rits fruitkisten voorttrekt nader, en daartussendoor slalommend mijn weg vind, voel ik mij als een jojo: zo leg ik me nog neer bij de wetenschap dat opbouwen van mijn hardloopactiviteit niet goed past bij de traagheid waarmee het herstellen van spierreuma verloopt (en de negatieve ervaring van afgelopen maandag), om het volgende moment, nu, in mijn hoofd met rekenschema’s aan de slag te gaan! Herstel. Dat is het goede bericht dat ik uit dit onbenullige gevoel filter. 
Die wandelingen vorige week, die waren in een woord Fantastisch!
Schärtenspitze (foto: Jesse)
Ook al zouden wij – Timothy, Jesse en ik – aanvankelijk van berghut naar berghut trekken en moest dat plan vanwege mijn conditie in de prullenbak verdwijnen, het alternatief werd veel leuker en mooier en beter dan ik ervan had verwacht, dan wij ervan hadden verwacht. Vanuit ons logies in het zeer gerieflijke Gasthof Altes Frosthaus in Ramsau, Berchtesgadener Land, planden we iedere avond een wandeltocht voor de volgende dag. Dat ging van eenvoudig naar tamelijk heftig. De eerste twee dagen werden het kalme wandelingen met een gering hoogteverschil van ongeveer driehonderd meter en nam de pijn in mijn bovenbenen merkbaar toe, terwijl wij volgens Timothy door 80-plussers werden gepasseerd. De derde dag kwam een kentering. Nog op weg over een smal en stijgend pad, door de regen en een tamelijk dicht begroeid bos, vanuit het Ahorntal naar de Halsalmhütte op 1.211 meter hoogte, maakte ik me ongerust over die toenemende pijn. Maar in dat romantische zomerboerderijtje, onder wakende ogen van drie kalveren en genietend van een met zorg bereide beker warme volle melk met honing, realiseerde ik me dat de pijn bijna helemaal naar de achtergrond verdwenen was! Ook tijdens de afdaling naar de Hintersee hield mijnheer spierreuma zich gedeisd. Dat bood een geheel nieuw perspectief! 
Dag vier en vijf vulden we dan ook met een wandeling via de Grunsteinhütte naar de Kühroint-Alm waar we de nacht doorbrachten om de volgende dag – wat mooi is het licht van de opkomende zon in de bergen! – onze wandeling te vervolgen naar het Watzmannhaus op 1.930 meter hoogte. Dat was genieten, van iedere meter. En van het weer dat ons zo goed gezind was, van elkaar en van bloemen en insecten en de prachtige vergezichten en, voor mij persoonlijk, vanwege het wonder van het wegblijven van de inmiddels zo vertrouwde pijn. Tientallen keren vroegen wij ons af of het verschil door de hoogte werd veroorzaakt, door de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes, de beste potten bier, elkaars nabijheid, de warme melk, lekkere koeken of de uitgebreide ontbijttafels. Hoe dan ook, het bier in het Altes Frosthaus smaakte nadien nog beter!
- wat mooi is het licht van de opkomende zon in de bergen! -
De laatste dag besteedden we aan een wandeling naar de Blaueishütte op 1.680 meter hoogte, van daar een spectaculaire overschrijding van de Schärtenspitze op ongeveer 2.200 meter en weer afdalen naar Ramsau. Met ongeveer 1.600 hoogtemeters en een paar steile stukjes klimmen en dalen werd het een zeer bevredigende bergwandeltocht, voor mij maar ook voor onze zonen! Het geeft een buitengewoon gevoel van vrijheid als je met je hele lijf, hangend aan een staalkabel en steunend op één voet, boven een diepe afgrond hangt, of door een ‘schoorsteen’ van ruwe rotsblokken omhoogklautert. Há, wanneer gaan we weer?
Maar eerst volledig herstellen en het hardlopen weer in de voeten krijgen. Volgende week een paar minuten langer!



1 opmerking: