vrijdag 7 februari 2014

Blussen

Gaandeweg heeft dit rondje op deze morgen, de morgen van de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Sotsji aan de Zwarte Zee, meer weg van een ‘survival of the fittest’ dan van een rondje hardlopen. De herfst is duidelijk weer even terug in het land. De grauwe ganzen – er liggen honderden bruingrijze hoopjes in het stukje weiland aan de Hommelstraat, als brokken met de riek verspreide mest – zullen dat beamen. Het lijkt alsof zij massaal aan depressiviteit lijden. Ik verbeeld mij een kleine kudde koeien in deze wei; zij zouden bijeen kruipen, hun achterste naar de wind draaien en hun koppen mistroostig laten hangen. Er is geen gans die ook maar enige activiteit toont. Anders dan de paar mussen die in de wilde kersenbomen langs de rand van de wei, blijmoedig kwetterend van tak naar tak vliegen, wordt door de ganzen geen gakje voortgebracht.
Al wekenlang komt een radiospotje langs waarin we worden opgeroepen om toch vooral Poetin zijn feestje te gunnen. Google presenteerde zich vanmorgen met een homo-vriendelijke Doodle in de kleuren van de regenboogvlag. Via Radio1 hoorde ik de een of andere politieke hotemetoot bezweren dat wij, onze zware delegatie bij de openingsceremonie van de Winterspelen best met onze borst vooruit, onze trots mogen uitstralen over de omgang met mensenrechten in ons eigen land. Verslaggevers en columnisten buitelen over elkaar met hun roep tot boycot vanwege de nieuwe anti-homowetten van Poetin, een actie waarvan zij vinden dat zij daar niet zelf iets aan kunnen bijdragen en daarom de sporters oproepen dat in hun plaats te doen.
Terwijl ik over de Waalbandijk ren, af en toe vechtend tegen de wind die mij, of toch op z’n minst mijn petje wil wegblazen, peins ik over deze situatie. Ik heb sterk de indruk dat wij helemaal niet trots moeten zijn op de wijze waarop wij met mensen omgaan die voor hun geaardheid uit willen komen. Het zit bij ons echt niet altijd helemaal snor. Wil je bijvoorbeeld als man aan de hand van een andere man door de binnenstad van Amsterdam lopen? Dan is dat een waagstuk; dan mag je blij zijn als je weer onbeschadigd thuiskomt.
Recht tegen de wind in rennen. Heerlijk, ook al dringt het regenwater langzaam door in mijn broek en schoenen. De natuur is wat dat betreft betrouwbaar en oordeelt niet. Hoe anders is dat in onze samenleving! O ja, in Nederland mag iedereen zich zo gedragen als hij wil, volgens zijn geaardheid, geloof of cultuur. Wij zullen dat volmondig beamen, maar tegelijkertijd willen we dat het recht op ‘anders zijn’ liever niet te dicht bij ons in de buurt wordt uitgeoefend. Neem bijvoorbeeld voetbal! Als je graag op niveau wilt voetballen en je valt toevallig zichtbaar op jongens, of op meisjes en jongens, zet het dan maar liever uit je hoofd. Iedere goed presterende voetballer is welkom in een team zolang hij maar diep in de kast blijft weggedoken! RenĂ© van der Grijp, oud-profvoetballer en voetbalanalist stelde het onlangs, in augustus scherp: “Voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken.”
Er is best veel te zeggen op de vraag of de Olympische Winterspelen wel in Rusland moeten worden gehouden. We weten dat de oorspronkelijke bevolking uit het huidige Kraj Krasnodar werd verbannen. We zagen beelden en hoorden gruwelijke verhalen van overlevenden. Maar het is zoals Koen onlangs opmerkte: “Opa, het IOC heeft al in 2007 besloten dat de spelen in Sotsji worden gehouden.” Je gaat blussen als iets brandt, direct maar niet naderhand!
Als de openingsceremonie is gehouden zal het zeuren wel zijn gedaan. Hopelijk worden het mooie spelen en lukt het de sporters zich niets aan te trekken van alle opwinding gedurende de afgelopen weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten