dinsdag 29 juli 2014

Kaffee und Küche

Mijn hardlooprondje van vandaag is gelijk aan dat van vrijdag. Met dit verschil dat ik er nog een stukje aan toe kan voegen, omhoog en weer omlaag, twee keer driehonderd meter. Blechhammer ontdekte ik een paar dagen geleden bij toeval. Terwijl de ingang van deze straat bijna tegenover de ingang van ons vakantieadres is en die, evenals de Hauptstrasse, op de grote verkeersweg ‘doodloopt’. Ik ken de loop van de straat niet zodat ik dit extra stukje tot het laatst bewaar, zoals dat bij toetjes gebruikelijk is.
         Afgelopen zaterdag hadden we iets te vieren. Ik denk daaraan nu ik enkele kippen klagelijk hoor kreunen. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat hetgeen wij te vieren hadden niet leuk was. Iedereen maakt dat wel eens mee, denk ik, dat je je niet aan een uitnodiging kunt onttrekken terwijl je dat het liefst zou doen, en de opluchting nadien als dat feestje achter de rug is. Dat wat Riky en ik te vieren hadden viel niet onder die categorie. Bovendien waren er door ons geen gasten uitgenodigd. Die kippen kreunden evengoed. Waarom zij dat deden? Geen idee, misschien door schade en schande wijs geworden (wellicht kregen zij vaker een schoen naar hun kop geslingerd omdat zij al te uitbundig kakelden vanwege een ei dat eindelijk gelegd was.)
         Een paar dagen eerder hadden we Michael, onze buurman en eigenaar van onze vakantiewoning, gevraagd naar een adres voor koffie met gebak (in dit dorpje konden wij zo’n gelegenheid niet ontdekken.) Na even te hebben nagedacht schoot hem een goed adres in gedachten, in een nabij plaatsje. Hij duidde ons hoe we daar zouden kunnen komen, maar hij maakte wel een voorbehoud: het zou afgesloten kunnen zijn. En nee, dichterbij zouden we geen goede uitspanning kunnen vinden. Helaas.
         Diezelfde dag maakten we een wandeling in de buurt van Scheibe-Asbach. Van daar was het nog maar een kilometer of vijf rijden naar Siegmundsburg, het plaatsje waar we volgens Michael excellente Kaffee und Küche kunnen gebruiken. Dus namen we de gelegenheid te baat om de bedoelde uitspanning te bekijken. We kwamen al snel van een koude kermis thuis. De weg naar Siegmundsburg vonden we afgesloten (dat was wat Michael natuurlijk bedoelde). Wel kregen we een omleiding aangeboden die volgens de kaart zo’n kleine veertig kilometer extra inhield. Dat was het moment dat we ons voornemen opgaven om de dag dat we elkaar achtenveertig jaar kennen met koffie en gebak te vieren.
         Toen kwam de betreffende zaterdag.
         Vrijdagmiddag zagen we vanaf het Farmdenkopfbecken, dat op ongeveer achthonderd meter hoogte ligt, het stadje Grossbreitenbach schitteren in de zon. Dat zou het uitgangspunt voor onze volgende wandeling worden, zo beloofden wij elkaar.
         Zaterdagmorgen, bijna klokslag elf uur, parkren we nabij de Markt. Wandelend door de Hauptstrasse wil ik een foto maken van een markant punt. Om mijn handen vrij te maken leg ik mijn wandelkaart even op een geparkeerde auto, die ik nadien inspecteer. Die kaart bedoel ik, uitgevouwen op het dak van de auto. Een dame, boodschappenmand aan haar arm en naar blijkt de eigenaresse van de auto die ik even als kaartentafel gebruik, komt aanwandelen en vraagt of zij mij ergens mee van dienst kan zijn. We babbelen wat en zij wijst ons een aantal interessante en mooie punten van de stad. Onder meer wijst zij ons waar we heerlijke Kaffee und Küche kunnen krijgen!
         Na nog geen vijftig meter lopen vinden wij de plaats waar wij ons feestje vieren. Met huisgemaakte Thüringer Küche! Gewoonlijk plak ik geen foto’s in mijn blog, maar vandaag maak ik een uitzondering.
         Ik ben benieuwd waar wij over achtenveertig jaar terecht kunnen.
        

          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten