vrijdag 24 januari 2014

Terreur

Ik at een sneetje volkorenbrood met chocoladehagelslag toen ik las dat voor burgemeester Bruls van Nijmegen de maat vol is, maar wat mij betreft had de Gelderlander net zo goed in de kop boven haar artikel kunnen zetten: ‘Wij zijn er allemaal klaar mee!’ Want wat moet je doen als in het zwart geklede jongeren projectielen naar bussen met Utrechtse supporters gooien? Wat doen, als er vanuit het supportersvak van NEC een vuurwerkbom wordt ontstoken en een vrijwilliger dusdanig gewond raakt dat er twintig hechtingen nodig zijn en hij misschien de rest van zijn leven, ook vanwege gehoorschade, aan dat domme incident zal worden herinnerd?
Terwijl ik over de Hommelstraat richting Waalbandijk ren herinner ik mij de uitdrukking op het gezicht van de jonge vrouw toen zij even in beeld kwam bij een vooraankondiging voor het programma Knevel & Van den Brink. Zij genoot zichtbaar van de twijfelachtige eer als de ‘eerste Nederlandse vrouw’ te worden gezien, die is opgepakt wegens het gooien van een vuurwerkbom in een voetbalstadion. Ik heb het praatprogramma niet gezien. Ik weet derhalve niet op welke manier dit item is besproken, maar zelfs Andries Knevel, theoloog, predikant, schrijver, presentator en voormalig directeur van de Evangelische Omroep (iemand als hij moet toch beter weten!), glom van trots en plezier omdat hij deze ‘kanjer’, deze ‘eerste Nederlandse vrouw die …’, in zijn praatprogramma mocht aankondigen. Welke straf staat je te wachten als je zo’n verachtelijke daad stelt als het gooien van een vuurwerkbom?
Het zal niet als terreurdaad zijn bedoeld, maar als je naar de gevolgen in het NEC-stadion kijkt (twintig hechtingen en gehoorschade voor een suppoost) is het dat wel degelijk! Trouwens, supportersgeweld heeft verdomd veel kenmerken van terreur.
Om na zo’n misselijk makende daad als gast van een praatprogramma, je verhaal te mogen doen is de wereld op z’n kop zetten!
Ik draaf misschien een beetje door maar toch geloof ik dat jongeren op gedachten worden gebracht door de televisie. Ben je het bijvoorbeeld niet met de overheid eens? Kom dan massaal bijeen en laat je stem horen. Zoals op de pleinen van Kiev president Janoekovitsj onder druk wordt gezet om zijn onderdrukkende wetten te herzien. Jongeren hebben misschien niet door dat een volk, bij het ontbreken van democratie geen alternatieven heeft.
Hubert Bruls nam het moeilijke besluit om Goffertzicht, het café van NEC aanhangers te sluiten. Moeten wij de daden van ‘NEC supporters’ die de bussen van FC Utrecht supporters bekogelden zien als ‘je stem laten horen’ omdat je het niet met de plaatselijke overheid eens bent?
Twee brandganzen vliegen in mijn richting. Vanwege hun schor schreeuwende commentaar denk ik eerst nog dat het fazantenhanen zijn (brandganzen zijn hier een zeldzaamheid), maar hun soepele vleugelslagen en helderwitte buiken, die scherp tegen de grauwe bewolking afsteken, verraden hun identiteit. Zij brengen mij naar de twee in het zwart geklede jongeren die door de politie zijn opgepakt vanwege het bekogelen van de supportersbussen van FC Utrecht. Zal er voldoende bewijs tegen hen aangevoerd kunnen worden?
Ik heb de indruk dat advocaten jongeren steeds vaker vrijgesproken krijgen. Dat is goed als zij niets met de vermeende misdaden te maken hadden. Maar vaak is er vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. Niet omdat die jongere onschuldig was! Oké, voor de korte termijn heeft een advocaat dan succes. Maar is dat wel in het belang van de jeugdige aangeklaagde?
We kennen niet voor niets gezegden als ‘Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan eenzelfde steen!’ Het is goed om te leren van je fouten. De beste advocaten zijn dus advocaten die jonge arrestanten adviseren hun aandeel in een misdrijf te bekennen. Jongeren die in de fout gingen krijgen daardoor een goede kans hun leven beter op de rails te zetten, vooropgesteld zij geen ezels zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten