vrijdag 24 april 2015

Honingraat

Afgelopen dagen vormden straatschilders strakke letters tussen twee strenge strepen op het barre asfalt van de Tempelstraat. Bril en contactlens zijn overbodig om het resultaat te kunnen lezen: SCHOOLZONE. Over een klein half uur manoeuvreren hier automobielen als in een kermisattractie om kinderen af te leveren aan een van de twee basisscholen voor weer een nieuwe schooldag.
      In mijn hoofd ben ik nog bij het aanstaande gekrioel rond de scholen, vandaag vanwege de Koningsspelen wellicht intensiever dan gewoonlijk, als ik de bushalte van Lijn85 nader waar een vrouw uitkijkt naar de komst van haar bus. Zij steekt iets in haar mond en gooit vervolgens iets dat fladderend langs de abri richting berm zeilt. Bij het passeren zie ik dat niet alle schillen, want dat was wat zij wegwierp, de berm hebben gehaald en kan ik vaststellen dat het wachtende meisje een sinaasappel staat te eten. Onderdeel van een uitgesteld ontbijt? Wellicht.
      Dit tafereel, eigenlijk alleen de schillen, doen mij aan de mandarijntjes denken die wij gedurende de laatste twee weken dagelijks bij onze lunch gebruikten. Het is misschien een vreemd onderwerp om hier, joggend over de Hommelstraat aan te snijden, maar nu die herinnering komt bovendrijven…!
      Die mandarijntjes dus, ze zien er normaal uit, maar zijn het niet!
      Even terzijde, ik vond er slechts één die qua vorm afweek van de rest. Scheefgegroeid. In de veronderstelling dat deze gebochelde een kleine lifter onder de schil verborg, maakte ik er een foto van. Dat werd een teleurstelling. Naast hetgeen deze vruchten ongewoon maakt, vond ik in deze Quasimodo onder de mandarijntjes slechts twee uitgegroeide partjes. Niet opzienbarend. Niet de moeite waard voor een vervolgfoto.
      Ongewoon, maar op het oog gewone mandarijntjes dus.
      Gelukkig heb ik het label van het tweede en laatste netje bewaard. Dat meldt onder meer: mandarijnen Spanje, klasse 1, maat 2/3. De netjes zijn via Aldi bij ons terecht gekomen.
      Onbewust van hetgeen er komen ging ontdeed Riky het eerste aangedane exemplaar van de schil en deelde de vrucht in tweeën. Rillend van afgrijzen boog zij haar hoofd opzij: “Die eet ik niet, of jij moet hem verder schoonmaken!”
      Het was direct duidelijk: de schil bleek naar binnen gegroeid en vertoonde aan de kant van het vruchtvlees een structuur die doet denken aan een honingraat. Om de een of andere reden voelt Riky weerzin bij het zien van dergelijke structuren. Waarom dat zo is, heeft zij nooit kunnen achterhalen en zij neemt niet de moeite daarvoor een psychoanalyse te ondergaan.
      Aan mij dus de eer om haar mandarijntje te ontdoen van dit intieme groeisel.
      Ik weet niet wat de fruithandel verstaat onder klasse 1, evengoed kan ik mij indenken dat mandarijnen met deze afwijking, mits onderkend, niet (onder die klasse) verkocht mogen worden, ofschoon ik er persoonlijk geen enkel probleem mee heb. Sterker nog, dank zij dit extra schilletje is de smaak bijzonder! Lekkerder, vind ik.
      Onlangs las ik een artikel in Quest over misvormd fruit en groente. Daaruit leerde ik dat er voor iedere soort bijzondere schoonheidseisen zijn opgesteld. Een komkommer mag bijvoorbeeld niet krommer zijn dan tien procent en een banaan niet korter dan veertien centimeter. De schrijver van het betreffende artikel, veronderstelde dat wij als oermens leerden dat abnormaal gevormd fruit of groente aangevreten kan zijn door wormen, of aan een plantenziekte lijdt. Daarom kiezen we voor een zo recht mogelijke komkommer. De handel blijft daardoor met de afwijkingen zitten. Enzovoorts.
      Mij maakt het allemaal niet zoveel uit, zolang ik maar geen groente of fruit ongebruikt in de compostbak hoeft te mikken. Recht of krom, rond dan wel gebocheld, het zij zo! Met dank aan Marten Toonder, zegt een zekere heer O.B.B. te R. het zo: “Ik schaam mij niet te bekennen dat een stille traan na lezing in mijn pijp gleed.”
     

      

1 opmerking: